Στην αρχή, η ασθενής συμπληρώνει ένα έντυπο έγγραφο, στο οποίο καταγράφονται στοιχεία όπως, πληροφορίες επικοινωνίας (όπως τηλέφωνο, e-mail), πληροφορίες ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων (ΑΜΚΑ). Επίσης, συμπληρώνεται το οικογενειακό και αναπαραγωγικό ιστορικό της, το ατομικό αναμνηστικό της, δηλαδή τα συμπτώματά της, προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, την τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή, καθώς και συνοδές παθήσεις. Ο σκοπός του εντύπου είναι να αποκτήσει ο ιατρός μια ακριβή εικόνα του μαστολογικού προφίλ της ασθενούς με τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου, ώστε να προσφέρει μια κατάλληλη και εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγή.
Έπειτα ακολουθεί κλινική εξέταση, υπερηχογράφημα και έλεγχος συγκεκριμένων αρτηριών του θωρακικού τοιχώματος, με doppler. Η διερεύνηση συνεχίζεται με ειδικές μαστογραφικές λήψεις (εντοπιστικές-μεγεθυντικές), με εξειδικευμένο υπερηχογραφικό έλεγχο (2nd look) ή και με μαγνητική μαστογραφία (MRI). Τέλος, όταν κρίνεται απαραίτητο, πραγματοποιείται βιοψία.
Σε περιπτώσεις προληπτικού ελέγχου (screening), εάν δεν υπάρχει πρόσφατη διαθέσιμη μαστογραφία/υπερηχογράφημα κατά την επίσκεψη στο ιατρείο ή σε περιπτώσεις όπου μια ασθενής χρειάζεται να υποβληθεί σε μια επιπλέον εξέταση (εντοπιστική μαστογραφία, αξονική ή μαγνητική), πριν τον τελικό σχεδιασμό της θεραπείας, θα ακολουθήσει μια εκ νέου δωρεάν επίσκεψη της ασθενούς στο Ιατρείο.
Εξαιτίας της πολυπλοκότητας στη διερεύνηση και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, μετά το πέρας της αντιμετώπισής της, η ασθενής θα λαμβάνει, ένα αναλυτικό πληροφοριακό σημείωμα που θα ενημερώνει πλήρως την ασθενή για κάθε ιατρική πράξη που πραγματοποιήθηκε.